Eetcafé Statenjacht

Eetcafé Statenjacht

waar je eet wat de pot stampt

De laatste weken – Menu

Om de ziektekiemen te weren en ons sterker te maken voor alle andere fisieke bedreigingen beginnen we deze week met een spinaziesoep. Boordevol vitamientjes en afgemaakt met een romige slingertje tahini.


We blijven die stomme winter gewoon uitdagen, deze week met zuurkool. Maar niet die zure zuurkool waar de trauma’s van komen en waar je labello bij nodig hebt. Nee nee, hele mooie zachte zuurkool, urenlang gestoofd in appelcider en mooie kruiden, met krenten, cranberry’s, jeneverbes en roze peper. En gewoon een keertje heel gewoon… met worst.


De preistamp blijkt weer een enorme topper. Prei met ei, oude kaas en opgebakken ham. Hammmmjammmmjaammmmm. En een mosterdkaassausje voor erbij.



we gaan aftellen – Menu

Om de ziektekiemen te weren en ons sterker te maken voor alle andere fisieke bedreigingen beginnen we deze week met een spinaziesoep. Boordevol vitamientjes en afgemaakt met een romige slingertje tahini.


We houden de winterse gewokte boerenkoolstamppot met rode peper er nog even in, gewoon om te kijken of de winter zich dan toch nog uit zijn tent zal laten lokken… Met de befaamde Jordanese gehaktballen, geinspireerd door Slager Louman uit de Jordaan, onze armelui’s gehaktbal met garnalen!


Nieuw deze week is de preistamp. Prei met ei, oude kaas en opgebakken ham. Hammmmjammmmjaammmmm. En een mosterdkaassausje voor erbij.

Marike 26 februari 2020 Leave A Comment Permalink

StorMenu

In de week van de storm en de liefde gaan we voor een boordevol vitamientjes groene soep van broccoli. Groene roosjes voor onze roosjes.

De scheepse traditie blijft tijdens de storm rotsvast staan op nummer 1. Captains Dinner Stamp met jonge kapucijners, ui en spek. Alleen dan wat bijzonderder, met op de Green Egg langzaam gegaard buikspek van Dick van Schip, mijn uitjessaus en alles om het nog lekkerder te maken op tafel; appelstroop, piccalilly en tafelzuur.

Nieuw deze week wordt de aardpeerstamp met iets groens en kippendijenstoof met citroen, dragon en sjalotten.

Marike 12 februari 2020 Leave A Comment Permalink

Over de helft – menu

We houden onze koloniale spruitjessoep nog een weekje aan. Hij is onverwacht lekker, romig en pittig. Met in de basis ketjap, gembersiroop, pindakaas, sambal en kokosmelk geeft deze soep een Indonesische knipoog naar de Hollandse Spruit.

Ook blijft onze licht frustrerende stoofpeertjesstamp deze week het menu verrijken. Mijn zoektocht naar grote stoofpeertjes voor het schilgemak is nog niet gestaakt. Het kost wat moeite, maar het resultaat is oh zoh fijn. Stoofpeertjesstamp met blauwe kaas, gerookte amandelen, veldsla en geplukte gekonfijte eendenborst.

En geheel in scheepse traditie gaan we over op de Captains Dinner Stamp. Jonge kapucijners, met ui en spek. Alleen dan wat bijzonderder, met op de Green Egg langzaam gegaard buikspek van Dick van Schip, mijn uitjessaus en alles om het nog lekkerder te maken op tafel; appelstroop, piccalilly en tafelzuur.

Marike 5 februari 2020 Leave A Comment Permalink

Waar is het winter menu? Menu

Spruitjessoep, daar gaan we voor. En wel een variant uit ons koloniaal verleden, met kokosmelk en meer geheime ingrediënten .

Als de rapen gaar zijn… Ja wat dan? Dan gaan we aan tafel! Met een heerlijke rapenstamp, met koolraap en meiraapjes, iets groens en iets roods, een heerlijk sausje en nog lekkerdere worst van de dames van Van Beek, Dé Paardenslager in Utrecht.

De andere stamp is een stoofstamp, niet met stoofvlees, maar met gestoofde peertjes. Stoofperenstamp met blauwe kaas, gerookte amandelen en pulled Confit de canard, (geplukte gekonfijte eendenbout).

Marike 29 januari 2020 Leave A Comment Permalink

Het blijft maar Herfst…Menu

Tsjaaa…. wanneer zet die winter nu eens een keertje door? Dan kan ik eindelijk aan de boerenkool en de snert, de zuurkool en de koek en zopie aan een dichtgevroren Veilinghaven vol schaatsplezier…

We doen nog maar gewoon een duit in het Oer-Oud-Hollandsche zakje. Wat dachten jullie van een ouderwets gezellige tomatensoep met soepstengel en basilicum crème .

Dan houden we de blote billetjes in het gras er nog even in. De billetjes langzaam gegaard in melk, boter, een mooi zacht kruidenmengsel van vadouvan, dragon en oregano en een lange, elegante versie van de slavink.

De nieuwe Stamp deze week wordt ook een gouden oude, de hete bliksem komt eraan. Hete Bliksem met zure en zoete appeltjes om je bekkie aan te branden, landcress om het geheel wat te breken en krokant gebakken bloedworst met gebakken uitjes om het af te maken.

En ons niet meer weg te denken lekkere toetje van dit seizoen om rollend de loopplank af te gaan richting huis.

Marike 14 januari 2020 Leave A Comment Permalink

Nieuwjaarsmenu

Romige (zonder room) bloemkool-komijnsoep (van het kerstmenu) met peterselieolie. Tongstrelend zacht.


Stamp van huisgemaakte rode kool op ouderwetse wijze, lang gestoofd met een beetje azijn en stroop. Heerlijk met blauwe kaas gehaktballetjes en cranberrysaus.


Blote billetjes in het gras. Oldskool lekker. De billetjes zijn de witte bonen, de snijbonen het groene gras. Met mijn eigen twist een smaaksensatie op zich.


Ons toetje

Het laatste herfstmenu

Paddenstoelen zijn onderdeel van de prachtige plaatjes die je op een zonnige koude herfstdag kan schieten. Vandaar, voordat de herfst overgaat in de winter, nu nog snel een bospaddenstoelensoep met paddenstoelen.

De nieuwe stamp wordt een old-skool traditionele. We gaan deze week voor de andijviestamp met gepofte tomaatjes, verstopte kaasblokjes en zelf gerolde slavinken. Nu al zin in!

De oven gegaarde bietenstamp blijft deze week nog vier op het menu prijken. De waanzinnige combinatie van mango en biet, de knallende kleur van veldsla erbij en het heerlijk sappige platgeslagen kippendijtje in Cornflakes korst is gewoon een winnaar.

Het oud en nieuw toetje is een combi van vorig jaar en dit jaar. Witte chocolademousse en hangop met donkere karamel en blauwe bessen.

Marike 3 december 2019 Leave A Comment Permalink

De RRRR zit in de maand Menu

We houden de ouderwets lekkere uiensoep er deze week nog in. Bij een echte uiensoep mag natuurlijk een knapperig kaasbroodje dat langzaam zompig wordt in de soep niet ontbreken. Dus die zit er bij.

Polderpompoenstamp met in boter, knoflook en dukkah gesmoorde spinazie is een topper. Met alle kleuren, maten en soorten pompoen uit de tuin van Albertien en Bob, vergezeld met de heerlijkste pulled beef van Dick van Schip een absolute aanrader.

Nieuw deze week wordt dan de Bietenstamp (ook deze onwijze joekels van bieten komen uit de tuin van Albertien en Bob) met mango, platgeslagen kippendij met Kornflakekorst en een mosterdsausje. Mjam! Kom maar op met dat wisselvallige weer, hier houden we de baccillen wel mee buiten!

Ja en dan het toetje. Ik heb onze gasten van de eerste twee weken laten proeven en testen en de consensus is een combi van oud en nieuw. 50/50 hangop en witte chocolademousse met caramelsaus en blauwe bessen. Een niet te versmaden combi!

Marike 26 november 2019 Leave A Comment Permalink

De kop is er af – Menu

Zo, we zijn weer begonnen. Thuiskomen in een warm bad kun je onze eerste week wel noemen. Dank! De pompoensoep en de grookte makreelstamp gaan er uit en we hebben weer wat heerlijk nieuws in gedachten:

We beginnen deze week met een ouderwets lekkere uiensoep. Bij een echte uiensoep mag natuurlijk een knapperig kaasbroodje dat langzaam sompig wordt in de soep niet ontbreken. Dus die doen we er bij.


We houden deze week nog de in mosterd gebakken spruitenstamp met oude kaas en konijnenstoof met champignons, witte uitjes en een mooi dubbeltje. Hij was zo goed gelukt, dat we hem hopen te evenaren.


Polderpompoenstamp of Stamp met groente van de Zuiderzeebodem. Hoe zullen we hem noemen? In ieder geval met alle kleuren, maten en soorten pompoen uit de tuin van Albertien en Bob. Met spinazie en pulled beef van Dick van Schip een winnende combi.


En dan het toetje van dit jaar… Jaja… het toetje. ook weer iets met een combi… Jaja… lekker.

Marike 19 november 2019 Leave A Comment Permalink