Eetcafé Statenjacht

Eetcafé Statenjacht

waar je eet wat de pot stampt

Het blijft maar Herfst…Menu

Tsjaaa…. wanneer zet die winter nu eens een keertje door? Dan kan ik eindelijk aan de boerenkool en de snert, de zuurkool en de koek en zopie aan een dichtgevroren Veilinghaven vol schaatsplezier…

We doen nog maar gewoon een duit in het Oer-Oud-Hollandsche zakje. Wat dachten jullie van een ouderwets gezellige tomatensoep met soepstengel en basilicum crème .

Dan houden we de blote billetjes in het gras er nog even in. De billetjes langzaam gegaard in melk, boter, een mooi zacht kruidenmengsel van vadouvan, dragon en oregano en een lange, elegante versie van de slavink.

De nieuwe Stamp deze week wordt ook een gouden oude, de hete bliksem komt eraan. Hete Bliksem met zure en zoete appeltjes om je bekkie aan te branden, landcress om het geheel wat te breken en krokant gebakken bloedworst met gebakken uitjes om het af te maken.

En ons niet meer weg te denken lekkere toetje van dit seizoen om rollend de loopplank af te gaan richting huis.

Marike 14 januari 2020 Leave A Comment Permalink

Nieuwjaarsmenu

Romige (zonder room) bloemkool-komijnsoep (van het kerstmenu) met peterselieolie. Tongstrelend zacht.


Stamp van huisgemaakte rode kool op ouderwetse wijze, lang gestoofd met een beetje azijn en stroop. Heerlijk met blauwe kaas gehaktballetjes en cranberrysaus.


Blote billetjes in het gras. Oldskool lekker. De billetjes zijn de witte bonen, de snijbonen het groene gras. Met mijn eigen twist een smaaksensatie op zich.


Ons toetje

Het laatste herfstmenu

Paddenstoelen zijn onderdeel van de prachtige plaatjes die je op een zonnige koude herfstdag kan schieten. Vandaar, voordat de herfst overgaat in de winter, nu nog snel een bospaddenstoelensoep met paddenstoelen.

De nieuwe stamp wordt een old-skool traditionele. We gaan deze week voor de andijviestamp met gepofte tomaatjes, verstopte kaasblokjes en zelf gerolde slavinken. Nu al zin in!

De oven gegaarde bietenstamp blijft deze week nog vier op het menu prijken. De waanzinnige combinatie van mango en biet, de knallende kleur van veldsla erbij en het heerlijk sappige platgeslagen kippendijtje in Cornflakes korst is gewoon een winnaar.

Het oud en nieuw toetje is een combi van vorig jaar en dit jaar. Witte chocolademousse en hangop met donkere karamel en blauwe bessen.

Marike 3 december 2019 Leave A Comment Permalink

De RRRR zit in de maand Menu

We houden de ouderwets lekkere uiensoep er deze week nog in. Bij een echte uiensoep mag natuurlijk een knapperig kaasbroodje dat langzaam zompig wordt in de soep niet ontbreken. Dus die zit er bij.

Polderpompoenstamp met in boter, knoflook en dukkah gesmoorde spinazie is een topper. Met alle kleuren, maten en soorten pompoen uit de tuin van Albertien en Bob, vergezeld met de heerlijkste pulled beef van Dick van Schip een absolute aanrader.

Nieuw deze week wordt dan de Bietenstamp (ook deze onwijze joekels van bieten komen uit de tuin van Albertien en Bob) met mango, platgeslagen kippendij met Kornflakekorst en een mosterdsausje. Mjam! Kom maar op met dat wisselvallige weer, hier houden we de baccillen wel mee buiten!

Ja en dan het toetje. Ik heb onze gasten van de eerste twee weken laten proeven en testen en de consensus is een combi van oud en nieuw. 50/50 hangop en witte chocolademousse met caramelsaus en blauwe bessen. Een niet te versmaden combi!

Marike 26 november 2019 Leave A Comment Permalink

De kop is er af – Menu

Zo, we zijn weer begonnen. Thuiskomen in een warm bad kun je onze eerste week wel noemen. Dank! De pompoensoep en de grookte makreelstamp gaan er uit en we hebben weer wat heerlijk nieuws in gedachten:

We beginnen deze week met een ouderwets lekkere uiensoep. Bij een echte uiensoep mag natuurlijk een knapperig kaasbroodje dat langzaam sompig wordt in de soep niet ontbreken. Dus die doen we er bij.


We houden deze week nog de in mosterd gebakken spruitenstamp met oude kaas en konijnenstoof met champignons, witte uitjes en een mooi dubbeltje. Hij was zo goed gelukt, dat we hem hopen te evenaren.


Polderpompoenstamp of Stamp met groente van de Zuiderzeebodem. Hoe zullen we hem noemen? In ieder geval met alle kleuren, maten en soorten pompoen uit de tuin van Albertien en Bob. Met spinazie en pulled beef van Dick van Schip een winnende combi.


En dan het toetje van dit jaar… Jaja… het toetje. ook weer iets met een combi… Jaja… lekker.

Marike 19 november 2019 Leave A Comment Permalink

Waar zullen we mee beginnen?

Oh jongens…. zoveel lekkers, zoveel keuzes. Zullen we dan maar beginnen met een gouden oude? Vis en vlees als keuze?

De gerookte makreelstamp met rucola en zongedroogde tomaatjes, gerookte forel, beurre blanc en granaatappelpitjes…mjam.

En dan de andere… ik zit al een tijdje met konijnenstoof in het achterhoofd. Denk dat ik dat gewoon moet doen. Nu nog een stamppot die daarbij past. Ik heb nog een paar dagen bedenktijd.

Iemand voorkeur voor een bepaaalde soep? Laat maar weten via Facebook. Anders ga ik jullie verrassen.

Marike 2 november 2019 Leave A Comment Permalink

Het ‘Kom-maar-op-met-die-lentekriebels’ menu

Een soep die zich niets aantrekt van de hevigheid waarmee maart zijn staart roert. Om na het uitwaaien en het dansen in de regen een extra blos op de wangen te brengen, om na het heerlijke banjeren met zonder jas tussen de krokussen en narcissen de eerste honger te stillen. Een maissoep met gember, rode peper, koriander en klappermelk. Het zonnetje in huis.

Gaat het dan echt gebeuren? Is het eindelijk zo ver? ‘Grote kans op een zacht en droog weertype’, ‘temperaturen boven het langjarig gemiddelde’. Ode aan de lente, dat doen we met een frisse stamppot op het menu. Iets met rucola, zoete puntpaprika’s, jong belegen kaas en pulled beef, nagegaard in lentebock.

De spitskool doet met zijn zachte smaak en de frisheid van de appeltjes ook helemaal mee in het ‘Kom-maar-op-met-die-lente-kriebels’-gevoel. Een spitskoolstamp met appeltjes, oven gegaarde beenham (gemarineerd in whisky, honing en mosterd) en toch een honing-mosterdsausje, gewoon omdat dat er zo lekker bij is.

Het één-na-laatste Menu

Een soep die zich niets aantrekt van de hevigheid waarmee maart zijn staart roert. Om na het uitwaaien en het dansen in de regen een extra blos op de wangen te brengen. Een maissoep met gember, rode peper, koriander en klappermelk. Het zonnetje in huis.

De preistamp blijft nog een weekje, een ode aan mijn paps. Een van de dingen die hij echt lekker kan maken; preistamp met ei en kaas. Ik maak hem net iets anders, maar de inspiratie valt dus heel dicht bij de boom. In boter met zachte kruidjes gesmoorde prei, middelzacht gekookte eitjes, gerijpte Rotterdamse kaasblokjes en gebraden kippendij met sinaasappelglacé.

Nieuwkomer is de spitskool deze week. Een spitskoolstamp met appeltjes, ovengegaarde beenham en toch een honing-mosterdsausje, gewoon omdat dat er zo lekker bij is.

Doei-Doei-Lente-Menu

We hebben even mogen snuffelen aan de weldaad van warmte en zon op het gezicht. Met zonder jas naar buiten. Ja, ja, zeg maar Dag Dag…Tot later zon. We houden de gemoederen hoog met een stevige courgettesoep. Net anders dan je hem thuis zou maken met een kaasstengel voor de lekker.

We hebben licht schunnige blote kontjes nog een weekje op de kaart, blote kontjes met rode koontjes! 😉 Blote billetjes in het gras (witte bonen in boter en kruidjes gesmoord met groene snijbonen kort gekookt in de bouillon) met in bier gestoofde varkenswangetjes.

En de nieuwkomer deze week is een stamp met in de oven gegaarde bloemkool met kruidenkorst, mini-runderburgertjes en gepofte tomaatjes. Lekker in de lente, lekker in de winter, lekker in de regen. Het maakt niet uit wanneer je deze kiest.

Marike 28 februari 2019 Leave A Comment Permalink

Lente-in-de-lucht-menu

Hoe lekker voelt de zon op je bakkes terwijl je met zonder jas buiten rondbanjert. Heerlijk, heerlijk, heerlijk. Net als onze paddenstoelenbouillon, licht, rijk, vol, mooi, liefelijk lekker.

Afgekeken van de Bretonse zuurkoolschotel ‘Choucroute’ hebben wij onze eigen super langzaam op appelcider gestoofde zuurkoolstamp met in melk gepocheerde zalm en kabeljauw met een romige beurre blanc saus. Niks meer aan doen, behalve van genieten.

De zonnestralen en zachte temperaturen schreeuwen om blote kontjes, blote kontjes met rode koontjes! 😉 Blote billetjes in het gras (witte bonen met groene snijbonen) met in bier gestoofde varkenswangetjes.

Ons inmiddels vertrouwde nieuwe toetje

Marike 19 februari 2019 Leave A Comment Permalink